Prostatabekymmer

När livet står på spel

Bekymmer med din prostata

Bekymmer med din prostata

Har du bekymmer med din prostata? Då är du i gott sällskap. Statistiken visar att majoriteten av äldre män upplever samma problem, många av dem behöver dessutom aktiv behandling. Att ens kamrater lider av samma bekymmer är kanske inte någon tröst, samtidigt är det skönt att veta att man inte är ensam om problemet.

Hos äldre män, det vill säga män över 50 år, är förstoring av prostatan mycket vanligt. Prostataförstoring har liknande symptom som prostatacancer, och många som drabbas blir därför oroliga till en början. Däremot är förstoring av prostatan inte heller en dans på rosor, många vittnar om att det har en negativ verkan på livet.

Han som vill komma till fram till huruvida han lider av problem med sin prostata gör bäst i att ställa sig själv följande frågor. För det första, har jag svårt att påbörja blåstömningen? För det andra, behöver jag tömma blåsan med täta intervaller? För det tredje, är min urinstråle svag? För det fjärde, är jag ofta uppe och kissar om nätterna? För det femte, har jag svårt att hålla tätt när jag borde? Svarar du ja på en eller flera frågor innebär det att du har något bekymmer med din prostata, det behöver dock inte vara av det allvarligare slaget.

Problemen behöver inte handla om förstoring av prostata eller prostatacancer. Det kan också vara blåshalsträngsel, blåscancer, blåssten, bråckbildning på urinblåsan, kronisk prostatit, urinrörsförträngning eller andra funktionsrubbningar i urinblåsan. Den vanligaste åkomman är alltjämt åldersförstorad prostata. Med det sagt är det fortfarande av yttersta vikt att en utredning görs, där man säkerställer att det verkligen handlar om åldersförstorad prostata och inget annat.

Det finns flera olika behandlingsformer att välja mellan för den som har problem med sin prostata. Det klassiska alternativet är operation, men det är något man gärna undviker. Andra alternativ är medicinsk behandling, en behandlingsform som ökat på senare år, samt värmebehandling med få eller inga biverkningar. Kontakta en läkare få djupare råd om vilket alternativ som är det bästa.

prostata