Prostatabekymmer

När livet står på spel

Prostatacancer

Prostatacancer och olika symptom

Prostatacancer är ett otyg. Det är den vanligaste cancerformen i Sverige med närmar 10 000 diagnoser per år. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män över 70 år, även om undantag förekommer. Forskning har pekat på att både arv och miljö påverkar vem som drabbas.

Det är inte alla som har kunskap om kroppens anatomi och vet därför inte var prostatan sitter. Den ser ut som en valnöt och sitter under urinblåsan. Majoriteten av män över 50 år drabbas av förstorad prostata, vilket kallas för godartad prostataförstoring – prostatacancer är dock något annat.

Prostatacancer kan ge sig till känna på olika sätt. Symptom kan vara ett ökat behov av urinering eller oförmåga att urinera, svårigheter att få erektion samt plågsamma ejakulationer. Man bör också komma i kontakt med läkare om man har blod i sädesvätskan eller urinen eller om man har smärtor i höfter, lår eller ländrygg.

Att få ett besked om prostatacancer är tungt. Hela världen ställs på ända. Ungefär 10 000 män får beskedet varje år och 2 500 män dör varje år i sviterna av prostatacancer. Chanserna att överleva prostatacancer är med andra ord förhållandevis goda. Om sjukdomen upptäcks i tid ökar möjligheten att överleva sjukdomen än mer.

PSA-prov är den vanligaste metoden för att avgöra huruvida patienter har prostatacancer eller ej. Misstänker läkaren prostatacancer går man vidare med rektal palpation, ultraljudsundersökning och biopsi, skelettscintigrafi samt gleason. Kontakta närmaste läkare för att boka en undersökning av din prostata.

Visar det sig att du har prostatacancer är behandlingsalternativen många, och vilket alternativ som är det bästa skiljer sig från fall till fall. De vanligaste behandlingarna är operation, strålbehandling, hormonbehandling, cytostatikabehandling och aktiv monitorering.

Efter avslutad behandling är rehabilitering avgörande – både fysiskt och psykiskt. Landsting har olika rehabiliteringar att erbjuda och det är viktigt att man låter sig rehabiliteras. Det behöver både kropp och sinne. Många oroar sig över att cancern ska komma tillbaka – terapi är därför att rekommendera.

prostatacancer